(BAQUIA, 01.03.2010)
Més de dos milions d'adults tenen ja un lector electrònic, i això és només en Estats Units. L'últim Nadal, les principals marques es van quedar sense existències i van tindre que suspendre els encàrrecs almenys fins després de les festes. Ara que ja s'han instal·lat, cap a on van?
La primera cosa que es fa quan s'aconsegueix un aparell electrònic nou és presumir. Així que bona part d'aqueixos milions d'usuaris es trobaria amb la situació següent: Orgullosísimo, trau l'aparell de malls i el mostra als seus amics. La següent mitja hora la passa repetint "Que no, llets, no és tàctil". I no, no té colors, com la majoria dels llibres, no té colors. No veus que és com un llibre? I sí, ara que ho dius sí que es dóna un Aire al Telesketch.
La pantalla
Una de les coses en què més insistien els fabricants en vendre'ns aquesta nova fornada d'artefactes era com era de fantàstica la pantalla i la tecnologia de tinta electrònica. No té llum de fons, així que no et danya els ulls. Es llig perfectament, tant a casa com en la parada de l'autobús. Ni et recordaràs que no és un llibre.
I no obstant això, després de l'èxit que ha tingut la primera generació de lectors, és precisament la pantalla el que tot el món vol canviar. En la seua llista de cinc coses que tindran els següents lectors, la revista Wired mencionava el color, la pantalla tàctil, la flexibilitat, un programari millor i més contrast. Quatre de cinc en la pantalla.
Anem per parts. Per a començar, està l'Afan de fer a l'aparell tàctil, que és el que està de moda i qualsevol dia ens descobrirem exigint que la torradora siga tàctil.
Per ara, només dos models del Reader de Sony ofereixen aquesta possibilitat mantenint la pantalla de tinta electrònica. La Touch Edition permet fins i tot subratllar o fer anotacions. El segon model, la Daily Edition, és més limitat però permet passar les pàgines i navegar pels menús tocant la pantalla.
Amazon va comprar fa poc una xicoteta startup que fabricava pantalles tàctils, flexibles i capaces d'interpretar diversos punts de pressió al mateix temps. Molts mitjans van proclamar que la compra era el principi del Superkindle i una resposta a la suposada amenaça que va suposar el llançament de l'iPad, encara que el tablet d'Apple ha rebut més pals que flors (de nou, el telesketch resulta ser un inesperat paradigma tecnològic) i el Kindle és, suposem, líder del mercat. Només ho suposem perquè Amazon no dóna xifres de venda.
Altres han resolt l'assumpte afegint una segona pantalla, aquesta vegada tàctil i a color, davall de la principal. És el cas del Nook de Barnes & Noble i l'Alex de Spring Design. L'iPad, clar, és tàctil, però té una pantalla LED a color retroiluminada, que com ja sap tot el que es passe la vida enfront d'un ordinador, a la llarga li deixa a un els ulls fets una pena. També ofereix color l'últim a sumar-se a aquesta moda lectora, Nintendo. l'empresa nipona va presentar aquesta setmana la nova versió de la seua consola portàtil DS, la DSi XL, quelcom major que la seua predecessora i que oferirà llibres clàssics a partir de juny.
Encara s'ha de veure si la resta dels fabricants seguiran aquesta tendència i s'oblidaran de la tan aclamada tinta electrònica.
El programari
Passem de la cara d'aquests trastos al cervell: el programari.
Per a començar, no és rar que l'aparell en qüestió es quede penjat i hi haja que resetetjar-lo, normalment a causa d'una al·lèrgia alimentària al format rtf, per molt que la caixa diguera que era compatible. No obstant això, el major problema de programari té a veure amb la gestió de els llibres.
Un llibre en format pdf sol ocupar menys de 1000 KB. Un lector electrònic té entre un Giga i cinc de memòria. Així que en teoria un pot ficar un bon muntó de llibres dins.
No obstant això, els sistemes de menús són exasperants com a poc, i omplir la memòria dels aparell suposaria obrir-se pas entre nivells i nivells de carpetes a prova de despistats. Vaig ficar el llibre nou amb els llibres de terror, o amb els que em va passar el meu germà? I per què de sobte l'autor de L'illa del tresor és el tipus que va passar a pdf la seua versió de Butxaca?
Les segones pantalles del Nook i l'Alex faciliten un poc les coses, però encara pot millorar-se des del punt de vista del programari, més que del maquinari.
Multimèdia
En Alicia en el País de les Meravelles, Lewis Carrol remet al lector a les il·lustracions perquè, quin sentit té un llibre sense dibuixos? Açò es planteja un poc més difícil –quan no impossible- en els lectors de hui.
A més, l'il·lusionat comprador que voldria ficar còmics en el lector descobriria amb rapidesa que ampliar les imatges per a veure la lletra de la vinyeta no és una opció.
D'altra banda, molts dels models més populars reprodueixen música. Però quan parlem de lectors electrònics multimèdia anem molt més enllà. Vook és una empresa que combina el text amb imatges i música en els llibres, tant nous com tradicionals. Fa poc va rebre 2,5 milions de dòlars extra en finançament.
Qui sap si aquesta capacitat de combinar mitjans podria crear un nou gènere literari, el llibre multimèdia.
Internet
Finalment, però no per això menys important, està la qüestió d'Internet. A estes altures de l vida, un quasi se sorprén de veure un dispositiu sense connexió.
Kindle es connecta amb la botiga per connexió mòbil. Nook i Alex tenen WiFi, i alguns Models de Sony també. Encara que no és exactament un lector, l'iPad té connexió, amb i Sense 3G. No obstant això, per ara l'única cosa que molts altres models saben de connexions és que el cable es connecta a l'ordinador.
Estem davant d'un artefacte molt jove, i que a pesar de les seues carències ha tingut un gran èxit. Mike Serbinis, conseller delegat de la botiga de llibres electrònics Kobo, creu que en 2010 se vendran 15 milions d'unitats en tot el món. I també menciona un dels passos que més gent vol veure: que baixen de preu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada