9 de nov. 2009

L'IVA i els llibres digitals

A l’última reunió de la Comissió del llibre digital, un dels temes que es va qualificar d’interessant va ser la regulació de l’IVA en els llibres digitals, un tema que pot preocupar els editors i ser determinant a l’hora de fixar el preu final dels títols digitals. A continuació, fem un xicotet resum de la situació d’aquest impost a Espanya, i dels esforços que s’han fet i s’estan fent per part de la FGEE.
A dia d’avui, els llibres amb suport distint del paper tributen al 16%, en lloc del 4% com els llibres en paper. Davant aquesta situació, la Federación de Gremios de Editores de España va iniciar una sèrie d’accions per aconseguir que ambdós suports s’equiparen en un 4%. En primer lloc, es van fer gestions amb la Real Academia Española de la Llengua, per modificar la definició de llibre en el seu diccionari, i més endavant el l’Art. 2 de la Llei de la Lectura, el Llibre i les Biblioteques, de tal manera que el concepte ‘llibre’ no anara lligat al format paper.
Però una vegada aconseguits aquest dos objectius, sempre es trobaven amb l’oposició comunitària: alguns països com Dinamarca o Alemanya bloquejaven aquest tema en el ECOFIN – conselll que abasta polítiques de la UE en una sèrie d’àrees, incloses la coordinació de polítiques econòmiques. – Però finalment, la tardor de 2008, la comissió va modificar la seua postura i es va mostrar favorable a autoritzar que el suport digital tinga un tipus d’IVA reduït: Directiva 2009/47/CE, de 7 de maig de 2009
Suministro, incluido el préstamo en bibliotecas, de libros en cualquier medio de soporte físico (e incluidos asimismo folletos, prospectos y material impreso similar, álbumes y libros de dibujo y coloreado infantiles, música impresa o manuscrita, los mapas, planos y mapas hidrográficos y similares), los periódicos y semanarios que no sean material íntegra o predominantemente publicitario.
A Espanya, era lògic pensar que el percentatge aplicable seria d’un 4% - en tots els països hi ha tres tipus d’IVA, i concretament a Espanya els percentatges són 4, 7 i 16- però encara calia una llei espanyola que transposara aquesta Directiva. La FGEE, va fer les consultes pertinents a Hisenda, on van ser informats que no existia, pel moment, cap intenció d’adaptar la Directiva ni, per tant, de reduïr l’IVA. Al cap i a la fi, la decisió de la UE no implicava cap obligació per als Estats, sinó que es limitava a deixar una opció oberta, i no identificava necessàriament llibre electrònic amb llibre. Davant aquesta resposta, la FGEE va decidir aconseguir una interpretativa normativa via consulta vinculant, que es va interposar a juny de 2009.
Actualment, aquesta tramitació, basada en el fet de que tant per al llibre electrònic com per al exemplars en paper existeix un ISBN ben definit i regulat, sembla que serà correcta, però de moment encara no hi ha una resposta definitiva al problema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada