5 de nov. 2009

5/11/2009 Reunió de la comissió de llibre digital

La Comissió de llibre digital s'ha reunit el dijous dia  5 de novembre. Per començar, els temes que s'han tractat han estat els següents:

- Pirateria:

De les reflexions sobre aquest tema, s'han establert tres categories per classificar distints comportaments en relació amb les descàrregues il·legals:

- Professionals: Grups com la gent de Pirate Bay, per exemple
- Aficionats: Gent que, a nivell particular, es dedica a pujar continguts que no són propis a la Xarxa (passen per l'escàner llibres i els comparteixen en e-mule, o graven les pel·lícules al cinema per a fer el mateix)
- Usuaris: Aquells que només es dediquen a descarregar-se continguts

Aquestes reflexions tenen com a objectiu definir els trets característics d'aquesta activitat per poder comprendre-la i combatre-la. És pot lluitar mitjançant la llei contra aquestes pràctiques? Quina atenció mereix la persona que descarrega compulsivament continguts, i que si bé engreixa les estadístiques sobre descàrregues, no està lesionant veritablement el negoci -si no s'ho poguera descarregar, no ho compraria- ? 

DRM :

Hem continuat discutint aquest tema: el sector editoria lnecessita, d'alguna manera, la protecció dels seus continguts, encara que sabem que aquests sistemes de protecció resulten problemàtics per als clients.

Per una banda, s'ha tractat el tema de l'enriquiment de continguts: el producte original conté un valor afegit que el diferencia de l'il·legal. Aquests continguts han de ser necessàriament 'experiencials', és a dir, que no siguen copiables- un concurs, la creació d'un club de lectura, ect. -

Altre tema sobre el qual s'ha incidit és sobre el plantejament de col·locar llibres en el 'núvol', seguint, per exemple, la experiència d'Spotify.

I finalment, un aspecte fonamental: el cost del DRM. S'han posat damunt la taula dos models:
- Adobe content server : el cost ve a ser de 5.000€ el sofware per a protegir els arxius, uns altres 5.000€ per a la pasarel·la que conecte amb el sistema i 0.15 € per cada venda.

- Mobipocket: 5% del preu del llibre + IVA -per descàrrega-client-, a més d'apoximadament uns 5.000 també per a la pasarel·la del sistema.

ACORDS I CONCLUSIONS:

S'ha decidit tractar en futures reunions els següents temes:


Digitalització

- Com és digitalitza un llibre?
- Què convé digitalitzar d'un fons editorial?
- Preu dels e-books; IVA amb què van gravats.
- Organització de jornades on empreses digitalitzadores presenten les seues propostes a les editorials valencianes.

I s'han marcat els temes a tractar en nous posts a aquest bloc:
-Les experiències de llibres en el 'núvol' aplicades al llibre de text
-Tipologia del DRM social
-Legalitat dels DRM socials. Cas de les 'Marques d'aigua'
-Pirates: professionals, aficionats i usuaris. Casuística.  

La propera reunió de la comissió s'ha fixat per a dia 3 de desembre.



1 comentari: